tirsdag 17. september 2013

Økologisk matproduksjon


Dette er et bilde på at økologisk matproduksjon er verdt å dvele ved. Denne chillien har ikke hatt optimale vekstforhold, mye grunnet kompetansemangel hos "bonden". Men den har heller ikke dårlige forhold; mye vann, godt med lys og god plass. I tillegg har den ikke fått gjødning, og den er selvfølgelig ikke sprøytet, da det ikke er nødvendig for en enslig plante i vinduskarmen. Den er produsert i henhold til kravene for at en vare skal kalles økologisk. (Dog den er sikkert ikke avlet frem økologisk, så da passerer den nok ikke kravet likevel.) Den har rett og slett ikke vokst seg stor. Dette kan da ikke være løsningen når verdens matvarebehov øker? 
I småbrukerdrifta er vi forsiktige med sprøytemidler, og skjønner godt at denne bruken ikke er optimal. Samtidig er sprøytemiddel styggdyrt. Men vi er for kunstgjødsel, som er en oppfinnelse som har reddet mange menneskeliv, spesielt ettersom vi ikke har tilgang på naturgjødsel.

Økologisk matproduksjon er en tosidig og vanskelig problemstilling. Er det etisk riktig å produsere mindre mat pr arealenhet i en verden med matmangel?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar